MARSLI
Akademi Ödüllerinde 2014’te Yerçekimi, 2015’te Yıldızlararası ve 2016’da Marslı olmak üzere bilim kurgu filmlerinin yeri her zamanki gibi Akademi ödüllerine de yansıyor. Marslı, 2011 yılında çıkan Andy Wier’ın romanından uyarlama olup, 2015’in ekim aylarında ülkemizde vizyona girmiÅŸtir. Son zamanlarda Nasa’nın popülerliÄŸi, hem sembol olarak hem de düÅŸünce tarzı olarak günümüz sinemasında oldukça önemli yere sahip olduÄŸunu gören Ridley Scott, filmde de iÅŸini ÅŸansa bırakmayıp bilimin ve matematiÄŸin önemini bir kez daha hatırlamamıza neden olmuÅŸtur. Ä°ÅŸini ÅŸansa bırakmamaktan kastım bolca görsel efekt ekleyip de beynimizin sulandığı o Hobbit filmleri gibi deÄŸil de daha çok matematik ve bilim üzerine yoÄŸunlaÅŸmasıdır. Åžu anda bile raflarda birinci sıraya sahip olan Marslı’nın DVD’sini kitapçılardan satın alabilirsiniz. Filmin baÅŸrolünde Matt Damon yer alırken kadroda kendisine Sean Bean, Kate Mara, Jessica Chastain, Jeff Daniels ve Michael Pena gibi isimler eÅŸlik ediyor. Yönetmen koltuÄŸunda ise türün sevilen yönetmeni Ridley Scott var.
Mars gezegenine astronotların gönderildiÄŸi bir görevde, Mark Watney(Matt Damon) isimli astronot ÅŸiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Fakat Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaÅŸadığına dair bir sinyal göndermeye çalışır. Milyonlarca mil uzakta NASA ve uluslararası bilim insanları durmaksızın bu ‘Marslı’nın eve dönmesi için uÄŸraşırken, ekip
arkadaşları da tehlikeli bir kararın eşiğine gelecektir... (Beyazperde)
Benim için ilk yarı çok heyecanlı geçmesine raÄŸmen ikinci yarıda, filmin sürpriz bir sonla bitmeyeceÄŸini anlayıp (spoiler) hemen adamın kurtarılıp (ne de olsa Amerikalı) vay efendim biz tek bir Amerikalı vatandaşımızı bile inanılmaz önemseriz (ki bu konu Kaptan Phillips’te de gözümüze sokuluyordu) iÅŸte biz aslında kendi iÅŸimizi kendimiz yapardık ama biraz da Japonlarla iÅŸbirliÄŸi yaparak kurtardık adamımızı, yoksa iÅŸçiliÄŸin yarısından fazlası Amerikaya ait duygusu empoze edilerek gösterime girmiÅŸ filmdi. Nitekim zaten Akademi buna bayılıyor. Ama en çok hoÅŸuma giden ÅŸey filmin kahramanı olan Watney, hiçbir zaman iÅŸini ÅŸansa bırakmayarak aa iki kere iki dört ediyormuÅŸ mantığına bürünmedi, her zaman o da olabilir eÄŸer yapacağım olay tutmazsa zaten ölücem psikolojisini düÅŸünerek hareket etti. Bu da seyircinin filme odaklanmasını saÄŸlamış oldu.
Fragmandaki ‘’Bu da sana kapak olsun Neil Armstrong’’ göndermesi, bilim kurguyla ilgisi olmayan insanların bile Neil Armstrong gibi bir uzay adamını bilmesi, filmi 7’den 70’e herkesin izleyebileceÄŸi türden bir film haline getirmiÅŸ. Bolca bilimsel terim içeren Marslı’nın senaryosunu Büyük Açık filminin senaryosuyla terim anlamında baÄŸlantı kurmaya çalışırsak Marslı’ya büyük hakaret etmiÅŸ oluruz bence, çünkü Marslı, hem görsel yönden ipleri elinde tutmuÅŸ hem de bizi medenileÅŸtirme görevini baÅŸarıyla tamamlamış,(Yine bir Aaron Sorkin göndermesi yapmazsam olmaz) bir walk and talk’ı eksik olan izlenilesi filmlerden biridir.
Oscar Adaylıkları:
En Ä°yi Erkek Oyuncu: Matt Damon
En Ä°yi Uyarlama Senaryo: Drew Goddard
En Ä°yi Ses Efekti: Paul Massey, Mark Taylor, Mac Ruth
En Ä°yi Ses Kurgusu: Oliver Tarney
En Ä°yi Görsel Efekt: Richard Stammers, Anders Langlands,Chris Lawrence, Steven Warner
En Ä°yi Prodüksiyon: Arthur Max, Celia Bobak
Sadece ''En Ä°yi Ses Kurgusu'' ödülünü kazanır.