top of page

 

CAROL:

 

Orta yaşının güzelliÄŸini süren Carol; 1950’lilerin New York’unda pek çok Amerikalı kadının imreneceÄŸi bir hayat sürmektedir; sosyetenin tanınmış, zengin isimlerinden. Evli olmasına raÄŸmen kocasından boÅŸanmak ister ve kızının velayetini alabilmek için savaÅŸ vermektedir. Therese henüz yolun başında genç bir kadındır. Bir butikte maÄŸaza görevlisi olarak çalışmakta, günlerini sıradan bir ÅŸekilde doldururken, bu koca ÅŸehirde kimliÄŸini aramaktadır. Bu iki farklı dünyaya ait kadının, Carol ve Therese’nin yolları Manhattan semtinin bu lüks butiÄŸinde kesiÅŸir. Carol, Therese’yi görür görmez genç kadının güzelliÄŸinden etkilenir.

Åžükran Günü’nü yalnız başına geçirmek zorunda kalan Carol, Therese’yi hiç bilmediÄŸi coÄŸrafyalara doÄŸru spontane bir araba yolculuÄŸuna davet eder. Ä°ki kadın bu yolculuk sırasında birbirlerine beklenmedik bir çekimle aşık olacaklardır. Fakat Amerika henüz 1952 yılındadır ve bu yasak aÅŸka Carol’ın camiasında yer yoktur…

Velvet Goldmine‘nın ardından 2000’li yıllarda imza attığı Cennetten Çok uzakta, Beni Orada Arama gibi yapımlarla tanıdığımız Todd Haynes’in yönetmenliÄŸini üstlendiÄŸi yapımı Patricia Highsmith’in kendi deneyimlerinden doÄŸrudan aktardığı kiÅŸisel otobiyografik romanından uyarlayan isim ise Phyllis Nagy. Filmin baÅŸrollerini ise Rooney Mara ve Cate Blanchett paylaşıyor. (Beyazperde)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tipik bir lezbiyen aÅŸk hikayesi olarak film literatürüne geçen Carol, bu kalıplaÅŸmanın ötesine geçemeyen bir film olmuÅŸ. Ortada bir kadın var tabii hayat koÅŸulları her zamanki gibi çok zor ve konuya bir kadın daha dahil oluyor, bununla birlikte bir aÅŸk hikayesi baÅŸlıyor. Tıpkı La Vie D’adele (Mavi En Sıcak Renktir) filminde olduÄŸu gibi bir lezbiyen iliÅŸkisi  anlatılsa bile La Vie D’adele karakterlerin kendini izleyiciye tanıtma konusunda beni daha çok etkilemiÅŸti. Filmloverss sayfasındaki Carol eleÅŸtirisini okuduktan sonra bende ÅŸuna hak vermiÅŸ olacağım ki: La Vie D’adele’deki Emma karakteri, bu lezbiyen iliÅŸkisindeki daha maskülen ve erkeksi bir kadın rolünü üstlenirken Carol’da da Carol karakteri ayaklarının yere daha çok basmasıyla ve kendi kararlarının arkasında durmasıyla burdaki maskülen taraf Carol olmuÅŸ. La Vie D’adele’de gördüÄŸüm en önemli özelliklerden biri de tek taraflı bir konuya deÄŸinilmemiÅŸ, Amerika’daki üniversite öÄŸrencilerinin parasal sıkıntılarını konu alan protestolarını gündeme getirmiÅŸ, onun dışında oyunculuklar.. Adele’in aÄŸladığı zamanki sümükleri aÄŸzına gelse bile onu silmemesi, ailecek makarnayı ağızlarını ÅŸapırdata ÅŸapırtada yemeleri… Yani Carol’da daha çok donuk geçen muhabbetler, Blue Is The Warmest Color’da kendisini bir o kadar doÄŸal yolla anlatmış. Dolayısıyla Adele’in benim açımdan yeri çok daha farklıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carol’u eleÅŸtirimle yerin dibine sokmak istemiyorum çünkü bunu hak edecek türden bir film deÄŸil. Filmin iyi özelliklerine gelecek olursam La Vie D’adele’deki gibi insanı yoran iki buçuk saatlik filme dönüÅŸmeyip de filmi 90 dakikada hemen ne anlatıyorsak anlatalım, insanları da bu ÅŸekilde baymayalım düÅŸüncesi güzel olmuÅŸ, yerinde olmuÅŸ. Filmin son sahnesini de beÄŸenmemiÅŸ olanlar var bu yazımı bir de bunun için yazıyorum çünkü insanlar filme daha çok kafa dağıtmak için giderler ve filmden çıktıklarında yüzlerinde tebessüm ederek geri dönmek isterler ve Carol filmi de tam bu bahsettiklerimle bire bir uyuÅŸuyor. Carol’un, The Revenant filminin aksine insanı sakinleÅŸtiren bir atmosferi ve onu destekleyen arka plan müzikleri var o yüzden yorucu iÅŸ günü sonrası rahatlıkla bu filmi izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSCAR ADAYLIKLARI:

 

En Ä°yi Kadın Oyuncu -  Cate Blanchett

 

    En Ä°yi Yardımcı Kadın Oyuncu - Rooney Mara

 

 En Ä°yi Uyarlama SenaryoPhyllis Nagy

 

    En Ä°yi Görüntü YönetmeniEdward Lachm

 

En Ä°yi KostümSandy Powell

 

En iyi Müzik - Carter Burwell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carol’un bu seneki Oscar sezonunda En Ä°yi Kadın Oyuncu dahil toplam 6 dalda adaylığı bulunuyor. En Ä°yi Kadın Oyuncu Kategorisinde Room (Gizli Oda) filminde oynayan Brie Larson kazanabilir. En Ä°yi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisine aday olarak gösterilen Rooney Mara, ödülü Rachael McAdams’a kaptırabilir. En Ä°yi Görüntü Yönetmeni dalında ise ödülü The Revenant filmine kaptıracak gibi gözüküyor. En Ä°yi Kostüm alanında ise çok zor karar verebiliyorum zira benim ödülü en çok almasını istediÄŸim yapım Cindrella olurken muhtemelen The Danish Girl veya Carol alabilir diye düÅŸünüyorum.

 

bottom of page